![](/media/lib/92/n-oliwa-z-oliwek-6e0df0caadc9f4364833be10ea7d87ab.jpg)
Oliwa extra virgin chroni mózg przed alzheimerem
23 czerwca 2017, 11:26Dieta śródziemnomorska wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi, w tym z mniejszą częstością występowania demencji. Podczas ostatnich badań naukowcy ze Szkoły Medycznej Lewisa Katza Temple University zidentyfikowali jej składnik, który chroni przed spadkiem funkcji poznawczych - oliwę extra virgin.
![](/media/lib/249/n-obiad-5e9e76bfb265c61b0bc4821c8287d638.jpg)
U mężczyzn w średnim wieku dieta wysokobiałowa wiąże się z lekko podwyższonym ryzykiem niewydolności serca
29 maja 2018, 09:38U mężczyzn w średnim wieku dieta wysokobiałkowa wiąże się z lekko podwyższonym ryzykiem niewydolności serca.
![](/media/lib/330/n-mitochondria-2147ec68d2ee59e594c747bbf27cf658.jpg)
Naukowcy z UW odkryli nowy mechanizm powstawania chorób mitochondrialnych
19 marca 2019, 05:29Polsko-brytyjsko-niemiecki zespół odkrył nieznany dotąd mechanizm powstawania chorób mitochondrialnych, dzięki czemu możliwe stało się zastosowanie nowych strategii leczenia. Wyniki badań naukowców zostały opublikowane na łamach czasopisma EMBO Molecular Medicine.
![](/media/lib/421/n-czerwony-propolis-bd399c946042ce3899b8b7866372a6bd.jpg)
W brazylijskim czerwonym propolisie zidentyfikowano 2 nowe substancje o działaniu przeciwnowotworowym
10 września 2020, 11:07W czerwonym propolisie, zebranym w ulach z brazylijskiego północno-wschodniego wybrzeża, zidentyfikowano 2 nowe substancje o działaniu przeciwnowotworowym. Podczas testów znacząco ograniczały one namnażanie komórek nowotworów jajnika, piersi i mózgu. Wyniki badań naukowców z Uniwersytetów São Paulo i Campinas opublikowano w Journal of Natural Products.
![](/media/lib/554/n-badaczki-f44a16d9fc4c34159f6e8b4c00030257.jpg)
Celuloza bakteryjna w wegańskich wędlinach. Celem prac jest produkt smaczny, z zawartością białka dorównującą tradycyjnym wyrobom
30 czerwca 2023, 11:55Dr Agata Sommer z Politechniki Gdańskiej (PG) prowadzi badania nad tworzeniem wegańskich wędlin na bazie celulozy bakteryjnej. Obecnie pracuje z bakteriami Komagataeibacter xylinus, które są najwydajniejszym szczepem w jej produkcji.
Co człowiek ma wspólnego z bakterią
19 lipca 2006, 16:58My, ludzie, możemy mieć więcej wspólnego z bakterią Escherichia coli, niż nam się wydaje. Amerykańscy naukowcy z Berkeley zademonstrowali bowiem, że replikacja DNA jest uruchamiana w ten sam sposób, bez względu na to, czy badanym organizmem jest bakteria właściwa, archeowiec czy tzw. jądrowiec.
Jesteś otyły od wewnątrz? Teraz łatwiej to sprawdzić
23 lipca 2007, 10:15Określając stężenie transportera witaminy A we krwi, można oszacować, ile dana osoba ma tłuszczu wewnątrzbrzusznego. To, że ktoś z zewnątrz wygląda szczupło, nie oznacza, że nic nie zagraża jego zdrowiu...
![](/media/lib/28/1211369997_865723-a13bb87d85e20939d8229e924a7c7f20.jpeg)
Psychoaktywne właściwości kadzidła
21 maja 2008, 11:39Biolodzy z Uniwersytetów Johnsa Hopkinsa i Hebrajskiego w Jerozolimie odkryli, że palenie kadzidła aktywuje słabo poznane kanały jonowe w mózgu. Skutkiem tego jest zanik lęku i depresji (The FASEB Journal).
![](/media/lib/37/437700362_1c441a4ded-bb95784a05fae34168bca57a173bd29f.jpg)
Bardzo skoczne DNA
24 października 2008, 01:17Choć jest niezbędny do przeżycia komórki, ludzki genom wcale nie jest tak stabilny i niezmienny, jak mogłoby się wydawać. Niektóre jego fragmenty nie tylko przechodzą mutacje, ale nawet intensywnie "skaczą" z miejsca na miejsce.
![](/media/lib/45/mozg(2)-5c35e88187ef9349567e7421dc152dc4.jpg)
Co decyduje o inteligencji?
24 marca 2009, 12:41Najnowsze badania sugerują, że o inteligencji człowieka decyduje mielina, czyli istota biała pokrywająca aksony. Co więcej, jej jakość jest w dużej mierze determinowana genetycznie, co oznacza, że inteligencja jest częściowo dziedziczona.